7 ценни урока за децата в езиковата школа

Навярно сте чували израза, че: „малките деца са като попивателна хартия“ и за тях всяка подадена информация е като „капка вода“. Ето, така се получава и с усвояването на чужд език. Според специалистите едно дете трябва да научи първо майчинският език, а след това, но не много дълго да бъде записано да изучава втори език.

Децата имат отличен потенциал и силно развита мозъчна кора, която им помага с лекота да поместват ежедневна нова информация. С годините тази способност отслабва и при хора в пенсионна възраст много рядко могат да се намерят ентусиасти, които да са склонни да учат чужд език.

Колкото по-рано едно дете започне да овладява и да навлиза в дълбините на даден чужд език, толкова повече се развива неговите интелект, въображение и способности за познаване. Ранните обучения в езикова школа отварят съзнанието на децата, помагат им да преодоляват страха от ученето и да се справят лесно и безпроблемно с трудностите.

Фокусирането и възприемането на съзнателни звуци, развива и звука и ритъма в езика. С това чуждия език не е приеман като чужд, а само като различен и детето по-лесно се отпуска да говори, да комуникира, чете и пише на него.

Мнението на специалистите по преподаване на чужди езици не е еднозначно. Някои твърдят, че малчугана трябва да бъде записан на уроци по чужд език в съвсем ранна детска възраст. Други са на мнение, че то трябва да усвои българската книжовност и едва след това (във втори клас) да започне да посещава школа по изучаване на първи чужд език.

Масово е схващането, че децата в 10 годишна възраст развиват най-осезаемо интелектуалните си възможности, а това ги прави по-благонадеждни и към емоционалните способности в общуването на чужд език. Децата в тази възраст се справят блестящо с овладяване на произношението.

Специалистите от езикови школи, твърдят още, че след 12-13 г., детето се влияе все по-силно от структурата на родния език, а това започва да пречи на развитието му.

Какво дава езиковата школа на детето – богати преживявания, много предизвикателства, възможности за приключения, игри, творчество, развиване на въображението и нови приятели.