10 съвета за преговаряне на английския език

Едно от нещата, които стряска много хора днес е скоростната нужда от научаване на чужд език. Това не е така плашещо ако боравим с правилна стратегия и имаме ясен подход. И ако сте го учили някога, много отдавна в училище, а до днес почти всичко се е „изпарило“ от главата ви. То предлагаме ви 10 съвета за припомняне, преговаряне на английския език.

Съвременните техники и похвати представят поне 1000 метода, които могат да бъдат използвани, а след прилагането им и резултатите няма да закъснеят. Ето и тях:

1.            Като начало осъзнайте, че страха е храна за грешките и колкото повече се безпокоите от него, подценявате възможностите си или се страхувате да не направите нови такива, то единствено бавите развитието си. Специалистите в обучения по чужди езици винаги съветват да учениците да се отпускат да говорят, защото само така могат да уловят пропуска в говора им.

2.            Изключително полезна и важна е средата, а колкото повече е обградена тя от речници, музика, филми, хора на даден език, толкова по-лесно ще навлизате в материята.

3.            Адаптираните книги в началото могат да се окажат проблем, но с времето все по-лесно ще е да се навлиза в материята и да се справяме с тях. За начинаещите книгите от по-ниско ниво и по-лесна форма на представяне на информацията ще е улеснение за преминаване от едно ниво в друго. Практиката показва, че след двадесет книги с адаптирани нива и думи, спомагат за овладяване на информацията. В началото могат да се избират литературни произведения с по 30 страници, които на по-късен етап да преминават в по-обемни такива.

4.            Важно е учащият чужд език да има навик за периодично опресняване на знанията, а това изисква и график. Изучаването на всеки един чужд езика е свързано с повтаряне, а всекидневните упражнения са именно това. Всяко от тях може да е насочено към развиване и подобряване на дадени възприятия – слушане, писане, четене. Нито едно не бива да се пренебрегва и оставя за по-късен етап.

5.            Добра тактика е всяко научено ново нещо да бъде прилагано в ежедневието. Колкото по-богат е речника и наситен на изречения и фрази чрез преобразуване от родния език на английски, толкова по-лесен ще е прехода.

Независимо дали се стартира от началото или на по-високо ниво в изучаването на чужд език, то припомнянето на стари фрази, изрази и думи трябва да се прави постоянно, с цел да не се забравят вече научените неща. Чуждия език трябва да се приеме за приятно занимание, което с удоволствие да се извършва.