5 тактики за справяне с трудностите в чуждия език

За успешния бизнес, за кариерното израстване, за хилядите възможности, които се разкриват отговаря чуждия език и с предимство английския език.

Днес не е нито прищявка, нито мога познанието на поне един чужд език. Това е необходимост, която си има своите предимства и която подтиква все повече млади и по-възрастни хора да записват часове в чуждоезиковите школи.

 

Дори в моментите за развлечения, една екскурзия в съседна на нашата страна, няколко-дневна почивка или околосветско пътуване изисква поне елементарни познания по чужд език.

Често обаче в процеса по изучаване на чужд език се появяват трудности и именно тези спънки отказват много хора от „заветната цел“ да изучават чужд език. Ето и една част от трудностите в изучаване на чужди езици и справянето с тях:

  1. Ученето на чужд език като процес от възможности – крайно нелепо звучи фразата „просто, не ми се отдават чуждите езици“. Няма такова положение има само нежелание. Специалистите по преподаване на чужди езици съветват учащите да не се отказват в самото начало, само защото са се уловили да забравят наученото, или защото произношението на дадени фрази и думи им е трудно. С времето чуждия език уляга в съзнанието и положителния резултат не закъснява.
  2. Какво не знаем за езика – всеки език си има своя история и специфика, затова, колкото по надълбоко навлезете в същността му, толкова по-интересен ще става. Започнете с изучаване на чуждия език като дори в свободното време гледате повече филми на него, слушате приятна музика на него или играете лесни игри с хора, които вече го владеят. Тази тактика е характерна за малките деца – когато нещо им е непознато, те започват с любопитство да се интересуват от него, а когато нещо ти е приятно и интересно, то се превръща и в любимо занимание, хоби, което с екота проучваш.
  3. Повторенията имат значение – няма нужда да споменаваме старата мъдра поговорка „повторението е майка на знанието“. Всички сме се убедили, че когато „занемарим“ едно нещо, то остава забравено. Забвението застрашава целия свят, но то няма да ви солети, ако периодично повтаряте и тренирате около наученото.
  4. Регулярност и интензивност са следващата стъпка по пътя към успеха. Ако не заложите на тях, няма как нещата да са по-лесни. Така, че запомнете правилото „с бавни стъпки“. Да вземем под внимание любимата ви храна, ако всеки ден ядете от нея и то в „промишлени“ количества не след дълго ще се отвратите и ще я намразите. Не прекалявайте и с уроците по чужд език. Разпределете ги регулярно и по-малко, за да има ефект.
  5. Не се плашете да опитате нещо ново. Чуждия език е нов за вас, но когато се придържате към едни и същи стари правила, няма да ви изненадва с нищо и в един момент рутината ще „убие“ ентусиазма ви. Не оставяйте меланхолията да ви завладее. Търсете инертни начини да научавате всеки ден нещо ново, различно и да го прилагате в ежедневието.